Verenigingen open voor schoolkinderen dankzij Sjors Sportief en Sjors Creatief

08 februari 2022
ETTEN-LEUR – Deelnemen aan het verenigingsleven en sporten zijn niet alleen van groot belang voor de gezondheid maar ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Dat zeiden jeugdburgemeester Isabella Leppens en wethouder Kees van Aert nadat ze het boekje Sjors Sportief en Sjors Creatief kregen uitgereikt.

Het was de grootste wens van Isabella Leppens bij haar presentatie als jeugdburgermeester dat alle kinderen in Etten-Leur de gelegenheid krijgen om te gaan sporten. “Er zijn veel kinderen die niet op een sport kunnen omdat hun ouders dat niet kunnen betalen terwijl sporten zo belangrijk en leuk is.” 

Waarbij Kees van Aert aanvult dat het ook voor veel kinderen moeilijk is om al vroeg te gaan bepalen wat ze echt leuk vinden. “Daarom ondersteunen we als gemeente ook dit landelijke initiatief waarbij we alle kinderen in Etten-Leur de gelegenheid bieden om zich aan te melden bij een vereniging om zo de sport of activiteit te leren kennen. Want het is meer dan alleen sport, ook cultuur en creativiteitsverenigingen komen aan bod in het boekje.”

Meer dan sport alleen
Het boekje Sjors Sportief en Sjors Creatief wordt komende week aan alle leerlingen van de basisscholen uitgereikt. Het biedt een overzicht van diverse verenigingen die de kinderen graag ontvangen om kennis te laten maken met hun activiteiten. “Het mooie van iets in een vereniging doen is dat je ook weer andere kinderen leert kennen”, zegt Isabella Leppens, “kinderen die niet bij je op school zitten of in de buurt wonen.” Maar in een vereniging leer je meer licht Kees van Aert toe. “In een vereniging maak je afspraken met elkaar, doe je dingen samen. Vanuit een vereniging zijn ook andere verwachtingen van elkaar dan wanneer je iets alleen of met vriendjes op straat doet.”

Wie het boekje doorbladert ziet dat het meer is dan allen sportverenigingen. “Ook cultuur en creativiteit komen aan de orde. Denk aan muziek maken, ballet, streetdance maar ook tekenen, graffiti, knutselen etc. Echt van alles wat dus”, aldus Kees van Aert. 

Kinderen die zich aanmelden hoeven ook niet direct lid te worden van de vereniging maar kunnen eerst kennismaken op een aantal dagen. Pas als blijkt dat ze het echt leuk vinden en door willen hoeven ze zich pas aan te melden. Voor de verenigingen is het voordeel dat zij bij alle basisschoolleerlingen in beeld komen en zo in staat zijn om op die manier nieuwe leden te kunnen vinden.

Financiële ondersteuning
Isabella Leppens had bij haar benoeming als jeugdburgermeester al aangegeven dat ze zag dat er veel kinderen zijn die niet kunnen gaan sporten of aan andere verenigingen kunnen deelnemen omdat de ouders geen geld hebben. “Ik ben blij dat dit boekje er nu is zodat kinderen nu eerst kunnen kijken en dan iets kunnen gaan doen wat ze echt leuk is. Daarnaast zijn er organisaties die ouders kunnen ondersteunen zoals de Stichting Leergeld.” “Maar ook vanuit de WMO zijn er mogelijkheden om ouders die het niet breed hebben of bijvoorbeeld de voetbalschoenen niet kunnen betalen te ondersteunen. Zodat ook iedereen echt mee kan doen”, besluit Kees van Aert het gesprek.

BRON:  Etten-Leurse Bode
Fotocredits: Krijn ten Hove - Etten-Leurse Bode
Media
  • 2f47c111-7e36-4492-8327-3bfc88cdea6d_thumb840